PROJEKTET SKAL VÆRE TYDELIGT

Projektet skal være klart og entydigt og indeholde alle løsninger, herunder valgte materialer, sålbænke, skorstene, placering af dilatationsfuger, murværkskonsoller, forbandt og sammenbygning med andre dele af bygværket.

Se introduktionen til Bud 1

Hvorfor

Projekt og arbejdsbeskrivelser er aftalen mellem bygherre og murer. Uden en klar aftale kan man nemt komme til at træffe forkerte valg, som kan være ansvarspådragende. Hvis der mangler anvisninger om materialer og udførelse, forsinker det arbejdet og kan føre til alvorlige fejl, som du kan blive holdt ansvarlig for.

Hvordan

Projekt og arbejdsbeskrivelser skal angive alle materialer og kvaliteter på en entydig måde. Tegninger skal vise detaljer i udførelsen så som placering af dilatationsfuger, fugt-spærrer, bindere, konsoller, armering etc.

Når der i projektet henvises til ”alment teknisk fælleseje” såsom Murerhåndbog, byg-erfa blade eller andet, så sørg for at du har disse dokumenter og i den gældende udgave.

Vær især opmærksom på at følgende er beskrevet:

  • Murstenstype og projektets eventuelle krav til deklarerede egenskaber som f.eks. tryk-styrke og eksponeringsklasse
  • Mørteltype og projektets eventuelle krav til styrkeegenskaber, eksponeringsklasse, mv.
  • Alle ståldele og tilbehør som bindere, overliggere, bjælker er specificeret
  • Krav til fugtspærre, herunder specielt om der kræves både murpap og TB render over åb-ninger
  • Placering af dilatationsfuger og binder, herunder evt. binderfri hjørner og armering heraf
  • Krav til forbandt
  • Aftale om prøvefelt/prøvemur

Denne liste er naturligvis ikke udtømmende!!

Ved projektændringer så som materiale ændringer, forlang en vurdering af, om det har betydning for andre forhold. F.eks. kan ændring af mursten have betydning for valg af mørtel, og omvendt.

Generelt: Stop, hvis du er i tvivl og søg hjælp! Det gælder f.eks., hvis murværket sejler eller mørtlen går død. Måske er det de forkerte materialer.

Mere viden & vejledning

Murerhåndbogen anviser i sin helhed de emner, som bør være specificeret eller aftalt i et projekt.

RELATEREDE WEBDOCS OG WEBINARER

AFHOLDT D. 26.10.2020, kl. 13.00

Projektering af muret byggeri

Hvad er vigtigt for dig som bygningsingeniør at vide omkring valg af murværk, byggeteknik og samarbejde med arkitekten i projekteringsfasen af muret byggeri?

Få svaret af Mikkel Bramsen, bygningsingeniør hos NIRAS, og Nicolaj Glavind Fentz, arkitekt og projektleder hos C. F. Møller.

Et skræddersyet projekt

I Viby J ved Aarhus ligger en unik murermestervilla, der efter et tæt samarbejde mellem arkitekt og entreprenør blev afleveret til topkarakter.

En samtænkende byggeproces

Det prisvindende Campus Kollegiet i Odense var en teknisk udfordring. Samspillet mellem æstetik og konstruktion, sammen med en stram tidsplan, satte samarbejdet mellem arkitekt, ingeniør og de udførende på prøve.

Et projekt uden byggemøder

Grønttorvet er en helt ny bydel i København med 2.600 boliger bygget i mursten. Gennem et meget tæt samarbejde mellem ingeniører, arkitekter og de udførende, er der skabt en bydel på rekordtid uden brug af de traditionelle byggemøder.

Kontordomicil med tårnhøje ambitioner

Ambitionsniveauet var tårnhøjt, da arkitekten bag kontordomicilet Stenbjerghus i Aabenraa skulle tegne projektet. Et fast hold af murere med høj faglig stolthed løftede opgaven.

DE 10 BUD

Dette site har til formål at udbrede kendskabet til De 10 Bud og dermed minimere antallet af fejl i det murede byggeri.

Hjælp os med at sprede budskabet om De 10 Bud

Vil du hjælpe med at promovere De 10 Bud? Vi har lavet et arkiv med alle de ting du skal bruge – logoer, grafik til sociale medier, videoer og meget andet.

PARTNERE OG SPONSORER